Vader zet zoon (10) aan het werk op bouwplaats

algemeen
12
8 okt '14
Inspecteurs van de Inspectie SZW hebben vorige week een 10-jarige jongen van een bouwplaats in Eindhoven geplukt.

Het jochie was er aan het werk gezet door zijn vader, die met zijn bedrijf een boete tot 4500 euro kan verwachten. Dat zegt een woordvoerder van de inspectie. De inspecteurs troffen de jongen aan met een mortelslang in zijn handen. Ook droeg hij een helm en veiligheidslaarzen die behoorlijk onder de vlekken van mortelspecie zaten. Andere bouwvakkers waren op dat moment bezig een vloer te storten. 

Volgens de inspectie was de jongen bezig met het verplaatsen van de slang en was hij er echt aan het werk. "De vader had zijn zoon niet meegenomen om hem eens rond te leiden, wat wel kan", legt de woordvoerder uit. In Nederland mogen kinderen pas werken als ze 12 jaar of ouder zijn. 

Jonger kan wel, zoals in het theater, maar dan moet een ontheffing worden aangevraagd. Ook viel deze situatie totaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld iemand die zijn kind mee naar kantoor neemt en hem of haar een paar kopietjes laat maken. "Dan gaat het om werkzaamheden van lichte aard, wat niet per se tot een boete hoeft te leiden." 

© Novum 2014
szw
inspectie
opmerkelijk
eindhoven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?