Palestijns kabinet voor het eerst bijeen in Gaza

buitenland
1
9 okt '14
Leden van de nieuwe Palestijnse eenheidsregering zijn donderdag naar Gaza gereisd voor hun eerste kabinetszitting in het door zionistisch geweld verwoest gebied.

De grotendeels symbolische vergadering moet het einde markeren van de absolute heerschappij van Hamas in Gaza. De bijeenkomst komt drie dagen voor een internationale conferentie waarop de door het Westen gesteunde Palestijnse president Mahmoud Abbas ruim drie miljard dollar hoopt op te halen voor de wederopbouw van de Gazastrook. Door in Gaza te vergaderen hoopt de eenheidsregering van niet-partijgebonden technocraten potentiële donors ervan te overtuigen dat zij leiding kan geven aan de wederopbouw en dat gelden niet in handen komen van Hamas, dat door veel westerse landen als een terreurorganisatie wordt beschouwd. 

Het valt nog te bezien hoeveel gezag de eenheidsregering heeft. Hamas, dat sinds 2007 in Gaza aan de macht was, heeft toegezegd het bestuur uit handen te geven, maar weigert zijn eigen veiligheidsdiensten te ontmantelen. De eenheidsregering werd vier maanden geleden al gevormd. Zij kwam in de plaats van twee rivaliserende regeringen: een van Hamas in Gaza en een onder leiding van Abbas op de Westelijke Jordaanoever. Tot nog toe was de eenheidsregering echter niet actief in Gaza, zowel door nog onopgeloste geschillen tussen Abbas en Hamas als door de zionistische aanvallen in de afgelopen zomer. 

Om van de Westoever naar Gaza te komen moeten twaalf leden van het eenheidskabinet door Israël reizen. Vijf anderen zijn al in Gaza. Israël weigerde aanvankelijk met de eenheidsregering samen te werken omdat die gesteund wordt door Hamas. Na de oorlog in Gaza heeft Israël echter aangegeven wel met het Palestijnse kabinet te willen samenwerken, vooral voor de wederopbouw van Gaza. 

© Novum 2014
palestina
gaza
hamas
fatah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi