Toch nader onderzoek in zaak Theo van Gogh

algemeen
14
9 okt '14
Het kabinet gelast een nader onderzoek naar de moord op Theo van Gogh.

De commissie die toezicht houdt op de inlichtingendienst AIVD gaat het handelen van de dienst in de dagen na de moord op de cineast onderzoeken. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzocht al de handel en wandel van de AIVD tot en met 2 november 2004, de dag waarop Van Gogh werd vermoord door Mohammed B. 

"Gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004, zal de CTIVD gevraagd worden ook dit te onderzoeken", schrijft Plasterk. Aanleiding is de recente uitspraak van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen dat de moordenaar van Van Gogh niet alleen handelde. Hierop eiste de Tweede Kamer al opheldering. 

Plasterk herhaalt dat de uitspraak van Van Straelen niet nieuw is en dat hij dit ook al heeft gezegd ten tijde van de rechtszaak. Destijds oordeelde de rechter dat er weliswaar aanwijzingen waren dat B. niet alleen handelde, maar dat overtuigend bewijs ontbrak. En Van Straelen beschikt ook niet over nieuwe informatie, schrijft Plasterk. 

"Het Openbaar Ministerie heeft de minister van Veiligheid en Justitie nogmaals bevestigd dat de uitspraken, die de zaaksofficier deed in de uitzending van Eenvandaag van 22 september 2014, niet waren gebaseerd op nieuwe informatie, maar slechts een herhaling zijn van wat in dit kader door hem ter terechtzitting in 2005 al is opgemerkt."

© Novum 2014
theo van gogh
mohammed b
ctivd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi