Ruzie binnen VVD om opzeggen verdrag met Marokko

marokko
13
9 okt '14
Binnen de VVD is ruzie ontstaan over het opzeggen van het uitkeringsverdrag met Marokko. Het kabinet maakt mogelijk morgen al duidelijk dat het verdrag de prullenbak in kan.

Dit blijft echter niet zonder gevolgen voor Nederland. Hoe zal Marokko nu reageren nu de Sociale Zekerheidsverdrag is opgezegd? Ook het Nederlands ministerie van Veiligheid en Justitie maakt zich zorgen met het oog op immigratiezaken. Nederland zegt het verdrag op omdat Marokko de uitkeringen niet wil aanpassen aan de levensstandaard in dat land. Denk daarbij aan uitkeringen voor weduwen en kinderbijslagen. 

Consequenties In de VVD waarschuwt iemand echter dat zijn VVD 'een trofee met consequenties' heeft gewonnen. Men vreest dat Marokko de medewerking zal stoppen op andere gebieden zoals uitgeprocedeerde asielzoekers en criminele immigranten. Staatssecretaris van Asiel, Fred Teeven, is net als VVD'er Kamp (minister van Economische Zaken) niet blij met het opzeggen. Laatstgenoemde maakt zich zorgen over de consequenties voor de handel met het Noord-Afrikaans land.

De VVD stelde dat het leven in Marokko goedkoper is en daarom de uitkeringen best omlaag mogen. Lodewijk Asscher van de PvdA, waar veel Marokkaanse Nederlanders op stemmen, is helemaal verkocht en gaat er helemaal voor. Asscher liep aanvankelijk niet warm voor het opzeggen 'omdat Marokko dan ook niet meer hoeft mee te werken aan de aanpak van fraude'. Rabat zou ook op andere gebieden minder of helemaal niet meer willen samenwerken. 

De ministerraad buigt zich nu over de invoer van een speciale opzeggingswet die het schrappen van het verdrag mogelijk moet maken.

© Redactie 2014
marokko
vvd
uitkeringsverdrag
fred teeven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?