Brits parlement erkent Palestina tijdens symbolische stemming

buitenland
18
14 okt '14
Het Britse parlement heeft maandag de regering opgeroepen Palestina als een onafhankelijke staat te erkennen.

Het was echter vooral een symbolische stemming, bedoeld om druk te zetten op zowel Israël als de Palestijnen om tot een tweestatenoplossing te komen. Meer dan de helft van de 650 leden van het Lagerhuis, onder wie premier David Cameron en andere kopstukken uit de regering, onthield zich van stemming. Van de parlementsleden die wel meestemden waren er 274 voor de motie, zowel Labour-leden als Conservatieven. 

Twaalf mensen stemden tegen. Labour-parlementariër Grahame Morris betoogde dat het erkennen van een Palestijnse staat de patstelling in het vredesproces zou kunnen doorbreken en dat de tijd dringt. Zo niet, 'dan zal de hoop op een tweestatenoplossing - de enige oplossing - voorgoed verdwijnen'. Nicholas Soames van de Conservatieven zei dat 'het erkennen van Palestina moreel juist en in het nationaal belang is'. 

De regering liet weten dat de stemming niets zal veranderen aan het officiële standpunt van het kabinet. Eerder deze week liet de nieuwe Zweedse premier Stefan Lofven weten dat zijn regering van plan is de Palestijnse gebieden als onafhankelijke staat te erkennen. Dit kwam hem op felle kritiek van de zionisten te staan. 

© Novum 2014
groot-brittannië
david cameron
palestina
zionisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?