Marokko gaat politieke en juridische strijd leveren tegen Nederland om verdrag

algemeen
162
17 okt '14
Marokko is druk bezig met een antwoord op het eenzijdig besluit van Nederland om het Sociale Zekerheidsverdrag met het land op te zeggen.
Dat verdrag staat al sinds 1972 maar Nederland werkt aan een wet om het verdrag op te kunnen zeggen. Op de lange termijn wil het kabinet hiermee zeven miljoen euro besparen. Het Marokkaans ministerie van Buitenlandse Zaken toont zich strijdbaar en zegt in een speciale verklaring dat 'alle mogelijkheden gebruikt gaan worden om de rechten van Marokkanen te beschermen'. 

Vergadering
Op de regeringswebsite valt te lezen dat het ministerie acties aan het plannen is op zowel politieke als juridische vlakken. Salaheddine Mezouar is minister van Buitenlandse Zaken en hield deze week een speciale vergadering over de kwestie. Hij sprak met de minister van Marokkanen in het Buitenland Anis Birrou. Ook de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Abdesslam Seddiki was daarbij aanwezig. 

Alle drie de ministers waren het erover eens dat Marokko 'niet zomaar moet instemmen en de zaak moet laten rusten'. 'Tijdens de vergadering herhaalden we meerdere malen onze positie van afkeuring en verwerping om het besluit.' Het wachten is nu op concrete stappen van Marokko. 

Ongekend
Tot slot zegt Marokko dat de onderlinge banden een flinke deuk zullen oplopen: 'Alle instellingen en maatschappelijke belanghebbenden zullen worden ingeschakeld om deze ongekende situatie - die niet zonder gevolgen zal blijven voor onze bilaterale betrekkingen (met Nederland) - aan te vechten'.

Veel Nederlandse Kamerleden vrezen dat Marokko nu minder gaat doen tegen uitkeringsfraude en Nederland niet helpt op justitieel gebied en criminaliteit. Gezien de lage besparing die het opzeggen van dit verdrag met zich meebrengt is het voor velen niet het risico waard en kan het Nederland op den duur zelfs geld kosten.
© Redactie 2014
marokko
nederland
uitkeringsverdrag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
gabon
vriendschappelijk
turkije
badr hari
vahid halilhodžić
algerije
rico verhoeven
islamitisch onderwijs
cornelius haga lyceum
racisme
atlasleeuwen
frmf
casablanca
politie
marrakech
team marokko
tanger
ajax
iran
golaso
spanje
daesh
dgsn
moord
mohammed vi