Werkstraf geëist tegen rapper om bedreigen Wilders

algemeen
0
24 okt '14
Tegen de 27-jarige rapper Hozny uit Sneek is vrijdag een werkstraf van tachtig uur geëist voor het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders in een videoclip.

Het Openbaar Ministerie gaat niet mee in de uitleg van de rapper dat de clip alleen bedoeld was om te choqueren en dat geen sprake was van een doodsbedreiging. De man plaatste de videoclip 18 maart op Youtube. In de clip is te zien hoe twee gemaskerde mannen een man met een blonde pruik onder schot houden, een zak over het hoofd trekken en meevoeren naar een derde, eveneens gewapende man. 

Daar wordt hij in geknielde houding neergezet en worden twee vuurwapens tegen zijn hoofd gehouden. Aan het einde van de clip wordt het beeld zwart en klinkt er een schot. Wilders deed aangifte van de clip, die een week nadat de PVV-leider zijn bekritiseerde uitspraken over 'minder Marokkanen' deed op Youtube verscheen. Wilders is voor de Marokkanen-uitspraak zelf inmiddels aangemerkt als verdachte van discriminatie. 

Hozny liet eerder in de media weten Wilders met zijn clip een koekje van eigen deeg te hebben willen geven, omdat hij wil dat de PVV-voorman stopt met het beledigen van moslims. De officier van justitie vindt echter dat sprake is van een doodsbedreiging, ook omdat in de clip een executie wordt gesuggereerd. Dat het schieten buiten beeld gebeurt, doet volgens de officier niets af aan het bedreigende karakter. 

Dit soort gedragingen ondermijnen volgens het OM het 'onbelemmerd functioneren van de parlementaire democratie'. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar mag nooit een dekmantel vormen voor doodsbedreigingen, stelt het OM verder. Ook vindt het OM het niet kunnen dat de rapper Wilders angst heeft aangejaagd. De clip is nog altijd te zien op Youtube. 

De officier van justitie wil daarom dat de rechtbank de verdachte ook oplegt dat hij die van zijn account op Youtube moet verwijderen. Tegen Hozny is ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak. 

© Novum 2014
hozny
sneek
geert wilders
pvv
racisme