Voorbeeldland Tunesië kiest nieuw parlement

buitenland
6
26 okt '14
Tunesië gaat zondag naar de stembus voor de eerste reguliere parlementsverkiezingen sinds de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali.

In de rijen die zich zondagochtend al vroeg vormden voor de stembureaus heerst voorzichtige hoop. De afgelopen drie jaar raasden de Tunesiërs in een politieke achtbaan tussen terreuraanslagen, kopzorgen om de haperende economie en politieke crises door. Door de kinderziekten die na de democratisering de kop opstaken zijn veel kiezers teleurgesteld geraakt. 

Tunesië, waar de zogenoemde Arabische Lente begon, lijkt van alle Arabische landen echter nog altijd de beste kans te hebben zich te ontpoppen tot een voorbeeldige democratie. ''We zijn trots op onze stem'', zei advocaat Zeinab Turabi uit de welgestelde hoofdstedelijke wijk Sukra. ''Het is onze burgerplicht en ik zie de toekomst rooskleurig in. Als je niet stemt, dan krijg je Libische toestanden.'' 

Turabi verwees naar de gijzeling van buurland Libië door gewelddadige strijdgroepen sinds de val van dictator Moammar Gadhafi. De Tunesiërs hebben zondag keuze genoeg. Het stembiljet is, met meer dan vijftig deelnemende partijen, nauwelijks te overzien. De partijen die een plekje in het 217-koppige parlement veroveren maken straks uit wie de regering vormt. 

De grootste partij krijgt daarin het voortouw. In november kiest Tunesië bovendien een nieuwe president. 

© Novum 2014
tunesië
arabische lente
zeinab turabi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?