'Aantal miljardairs verdubbeld sinds crisis'

economie
34
29 okt '14
Hoe bedoel je crisis? Het aantal miljardairs is sinds het uitbreken van de mondiale economische crisis meer dan verdubbeld.

De 85 rijkste personen ter wereld bezaten bovendien evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Dat stelt Oxfam Novib woensdag in een rapport dat het verschil moet illustreren tussen het vermogen van de rijksten der aarde en de armoede in grote delen van de wereld. Wereldwijd hebben 1645 mensen een vermogen van meer dan een miljard dollar. Ook het aantal miljonairs dikte aan, van tien miljoen in 2009 naar 13,7 miljoen vorig jaar. 

De 85 rijksten, aangevoerd door de Mexicaan Carlos Slim, zagen hun bezit vorig jaar samen met 244 miljard dollar toenemen. Dat is een half miljoen dollar per minuut, aldus Oxfam Novib, dat met het rapport een campagne lanceert om de enorme verschillen aan de kaak te stellen. "Extreme ongelijkheid blokkeert vooruitgang. Het is onacceptabel is dat zo veel mensen nog geen kruimel van de welvaartstaart krijgen", stelt directeur van Oxfam Novib Farah Karimi in het rapport. 

Oxfam constateert dat de aanwas van nieuwe rijkaards niet alleen is voorbehouden aan rijke landen. In India waren er in de jaren negentig welgeteld twee miljardairs, begin dit jaar waren het er 65. In de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zijn er zestien miljardairs, op 358 miljoen mensen die in extreme armoede leven. De grote verschillen in welvaart zijn volgens Karimi 'het gevolg van een ontsporend systeem'. 

"De regels werken in het voordeel van grote machtige bedrijven en een rijke elite, die steeds meer rijkdom en macht in handen krijgen ten koste van steeds meer mensen die in armoede leven. Het is tijd om regels te maken die voor iedereen werken, en niet alleen voor deze kleine elite." Als alle miljardairs sinds het uitbreken van de crisis een extra belasting van anderhalf procent hadden betaald voor gezondheidszorg in 49 arme landen, had dat 23 miljoen levens gescheeld, claimt Oxfam Novib op basis van eigen onderzoek. 

"Een heffing van slechts anderhalf procent op het vermogen van miljardairs zou jaarlijks al voldoende opbrengen om alle kinderen naar school te laten gaan en basis gezondheidszorg in alle arme landen mogelijk te maken." Naast de extra belasting door bedrijven en rijken zijn ook publieke investeringen in gezondheidszorg en onderwijs 'zeer effectief om gelijke kansen te bevorderen'. 

Ook belastingontwijking van grote bedrijven moet veel harder worden aangepakt, vindt Oxfam Novib. 

© Novum 2014
oxfam novib
miljardair
rijk
farah karimi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi