Nederland betreurt doodstraf voor Pakistaanse die profeet Mohammed beledigde

algemeen
80
30 okt '14
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) betreurt het dat de Pakistaanse christen Asia Bibi ter dood is veroordeeld wegens het beledigen van de profeet Mohammed (vzmh).

Nederland zal zich 'actief inzetten' en optrekken met andere internationale organisaties die zich voor haar lot inspannen, schrijft de bewindsman donderdag in antwoord op Kamervragen van coalitie en oppositiepartijen. "Nederland zal bij iedere voorkomende gelegenheid bij de Pakistaanse autoriteiten aandacht blijven vragen voor mevrouw Asia Bibi, de blasfemiewetgeving en de doodstraf, zowel bilateraal als in EU-verband", aldus Koenders. 

"Over volgende stappen wordt nu overleg gevoerd binnen de EU en met andere gelijkgestemde landen." Asia Bibi werd al in 2010 op grond van een omstreden blasfemiewet ter dood veroordeeld, maar pas deze maand werd haar doodstraf door het Hof van Beroep bekrachtigd. De wet zou volgens critici onder meer worden gebruikt om minderheden te vervolgen en religieus extremisme te verspreiden. 

Ook Bibi zou zich helemaal niet schuldig hebben gemaakt aan godslastering en slachtoffer zijn van een persoonlijke vete. Koenders benadrukt dat Nederland zich al meerdere keren tegen het doodvonnis heeft uitgesproken. Ook de Europese Unie sprak zich deze maand in een verklaring uit tegen het doodvonnis. Volgens Koenders is het nog mogelijk beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. 

© Novum 2014
asia bibi
islam
blasfemie
pakistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?