Soennitische landen werken aan militaire alliantie

buitenland
53
3 nov '14
Egypte, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit willen een bondgenootschap vormen om samen extremisten het hoofd te bieden.

Vier hooggeplaatste bronnen bij het Egyptische leger hebben dat bevestigd. De soennitische alliantie moet ook een tegenwicht vormen voor de groeiende macht van het sjiitische Iran. Het voorgenomen bondgenootschap overweegt de oprichting van een gezamenlijke interventiemacht die elders in het Midden-Oosten kan worden ingezet, aldus de ingewijden. Daarvoor zouden bijvoorbeeld het verscheurde Libië en het roerige Jemen in aanmerking kunnen komen. 

In Libië hebben milities meerdere steden ingenomen en in Jemen hebben sjiitische rebellen zelfs de hoofdstad bezet. De besprekingen over een gezamenlijk front tegen extremisten zijn in een vergevorderd stadium, lieten de vier ingewijden weten. Behalve de vier genoemde landen zijn ook Jordanië en Algerije gevraagd zich aan te sluiten. De vorming van een interventiemacht is nog wat verder weg. 

Het plan dat nu op tafel ligt zou voorzien in de oprichting van een keurkorps met een eigen luchtmacht. Dat zou gevoed worden met informatie die door de inlichtingendiensten van de deelnemende landen is vergaard. De Golfstaten beschikken over een stevige luchtmacht en Egypte en Saudi-Arabië hebben elite-eenheden die zijn gespecialiseerd in contraterrorisme. 

Maar de vier landen zijn het nog niet eens over de omvang, de financiering en de locatie van het hoofdkwartier van de gezamenlijke strijdmacht. Ook zijn ze er nog niet over uit of ze onder de vlag van de Arabische Liga of de Verenigde Naties willen opereren. Eerdere pogingen een panarabische legermacht op de been te brengen zijn zonder uitzondering gesneefd. 

Ook als een interventiemacht te hoog gegrepen is willen de vier soennietenstaten echter wel hun strijdkrachten laten samenwerken, aldus de hooggeplaatste officieren met wie AP sprak. Het viertal wil inzetten op snelle, gerichte operaties tegen radicale strijders, niet op lange militaire missies. De vier landen zijn allen bondgenoot van de Verenigde Staten. 

Als het komt van een alliantie dan blijft die echter los van de door de VS geleide coalitie die in Irak en Syrië de terreurgroep Islamitische Staat bestrijdt. Wel hopen de landen de zegen van Washington te verkrijgen zodra ze er samen uit zijn. 

© Novum 2014
arabische lente
soennieten
arabische wereld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?