Marokkanen niet te spreken over 'kijk mij gedrag' politici

marokko
10
5 nov '14
Foto's van politici die op het punt staan een liefdadigheid uit te voeren zijn hot. Tenminste: voor critici op sociale netwerken.

Mohammed Idammar, lid van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), is momenteel veelbesproken om een foto waarop hij staat terwijl hij een oude arme vrouw een kip wil overhandigen. Nadat de foto viraal ging stormde het kritische berichten. Wellicht is het helemaal niet zijn bedoeling geweest dat er foto's werden gemaakt van het moment maar Marokkanen zijn desondanks niet te spreken. 

De trend is eigenlijk ruime tijd geleden ingezet door politici die arme mensen warm maken voor hun politieke belangen. Normaliter zijn het zangers, acteurs en andere beroemdheden die dergelijke praktijken uitvoeren, maar daar lijkt in Marokko nu ook de politicus bij te komen. Wanneer de foto's geschoten zijn vinden ze vaak hun weg op Facebook, Twitter en Marokkaanse nieuwswebsites. 

Deksel op de neus Hoewel niet iedereen bijbedoelingen heeft krijgen veel politici de deksel op de neus gepresenteerd want hun intentie werkt averechts. Marokkaanse burgers zijn namelijk niet te spreken over het 'kijk mij gedrag' van politici. Nu is Idammar van PJD de klos maar vorig jaar was het bijvoorbeeld een lid van de Socialistische Partij, waarvan een foto veel kritiek gaf waarop hij te zien was dat hij een arme vrouw yoghurt geeft. 

'Arme mensen mogen niet misbruikt worden voor politiek gewin', luidde toen een van de vele reacties. Afgelopen zomer raakte Hamid Chabat, leider van oppositiepartij Istiqlal in opspraak, toen hij nabij zijn huis het gebed verrichtte. De parlementaire wethouder Latifa Ziouani poseerde op haar beurt voor de camera toen ze voedsel aan een bedelaar gaf. 

Chabar en Ziouani kregen de volle laag omdat ze zelf de foto's publiceerden op hun netwerkprofielen.

© Redactie 2014
marokko
mohammed idammar
pjd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi