Guantanamo-gevangene terug naar Koeweit

buitenland
6
6 nov '14
Een gevangene die al sinds februari 2002 vastzat in de Guantanamo Bay-gevangenis op Cuba, is woensdag vrijgelaten en naar zijn vaderland Koeweit gestuurd.

Het is de eerste keer dat een gevangene is vrijgelaten nadat een speciale commissie naar zijn zaak had gekeken om opnieuw te bekijken of hij daadwerkelijk te gevaarlijk was om vrij te laten. De 37-jarige Fawzi al-Odah wist al dat hij snel zou vrijkomen, maar had er geen idee van dat hij woensdag van Cuba naar Koeweit zou worden gevlogen, liet zijn advocaat Eric Lewis weten. De vrijlating van Al-Odah ging niet zonder slag of stoot, terwijl zijn vaderland achter de vrijlating stond. 

Al-Odah wil nu graag verder met zijn leven. "Er is geen bitterheid, er is geen boosheid", aldus Lewis. "Hij is gewoon blij dat hij naar huis kan." Al-Odah moet in Koeweit een jaar doorbrengen in een speciaal rehabilitatiecentrum voor militanten. Na zes maanden komt hij in aanmerking voor verlof om te gaan werken of om familie op te zoeken. Met de vrijlating van Al-Odah komt het aantal gedetineerden dat vastgehouden wordt in Guantanamo Bay op 148.

© Novum 2014
cuba
guantanamo bay
fawzi al odah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi