Polisario dreigt weer eens wapens te gebruiken tegen Marokko

marokko
46
11 nov '14
Een vertegenwoordiger van de militaire afscheidingsbeweging Polisario heeft gedreigd de wapens weer op te zullen pakken tegen Marokko.

Het is niet toevallig dat het dreigement kort na de verjaardag van de Groene Mars in Marokko komt. Tijdens een speciale toespraak van koning Mohammed VI zei de monarch dat de Westelijke Sahara Marokkaans grondgebied is en dat het zo blijft tot het einde der tijden. De Polisario stelt nu geen andere keus te hebben dan de wapens te zullen pakken. 

De beweging - militair en financieel gesteund door Algerije - dreigt overigens wel vaker met militair geweld tegen Marokko. Wetende dat het kansloos zou zijn is er nooit een daad bij de hoge toon gevoegd. Marokko en de Polisario tekenden in 1992 voor een wapenstilstand maar sindsdien regende het dreigementen.

Sinds enkele jaren is de aandacht vooral gevestigd op de mensenrechten in het gebied dat de Polisario controleert. Vooral in kampen rond Tindouf zouden mensen in erbarmelijke omstandigheden leven. Steeds vaker vertrekken bewoners van de kampen naar gebieden die door de Marokkaanse autoriteiten worden geregeerd. Meestal gaat dat om de zuidelijke steden. De Polisario is uiteraard niet blij met deze ontwikkeling.   

© Redactie 2014
marokko
polisario
algerije
westelijke sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?