Marokkaanse aartsbisschop krijgt hoge functie in Vaticaan

marokko
20
14 nov '14
In een poging een mentaliteitsverandering door te voeren in de Vaticaanse hiërarchie heeft paus Franciscus een aantal belangrijke veranderingen doorgebracht in de topfuncties.

De Frans-Marokkaanse aartsbisschop Dominique Mamberti profiteert hiervan en is het nieuwe hoofd van de Apostolische Signatuur, zeg maar het Hooggerechtshof van de kerk. Voordat de 62-jarige Marokkaan deze functie kreeg was hij secretaris voor de Vaticaanse betrekkingen met het buitenland. Een equivalent van een minister van Buitenlandse Zaken. Dit deed Mamberti sinds 2006. De Britse aartsbisschop Paul Gallagher volgt Mamberti op in zijn oude functie. 

Marokko Aartsbisschop Mamberti werd op 7 maart 1952 in Marrakech geboren. Hij verhuisde later naar Frankrijk, waar hij tot priester werd gewijd van het bisdom van Ajaccio op 20 september 1981. Hij heeft een academische graad in burgerlijke en kerkelijk recht en is een expert op het gebied van de islam, Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Afrika en het Midden-Oosten. 

In zijn nieuwe functie zal Mamberti worden belast met de laatste fase van beroepen inzake burgerlijke zaken zoals het huwelijk maar ook met bevoegdheidsconflicten tussen Vaticaanse rechtbanken. Volgens National Catholic Register moet de Marokkaan nog wel een 'Beretta rossa' halen, oftewel de rode hoed van kardinaal. Tijdens de komende consistorie zal hij hiertoe worden beëdigd. 

© Redactie 2014
marokko
dominique mamberti
paus franciscus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi