45 doden door zelfmoordaanslag bij volleybaltoernooi Afghanistan

buitenland
1
24 nov '14
Een zelfmoordaanslag op een volleybaltoernooi in het oosten van Afghanistan heeft zondagavond aan 'minstens' 45 mensen het leven gekost, melden Afghaanse functionarissen.

Tientallen mensen raakten gewond. Mokhis Afghan, woordvoerder van de gouverneur van de aan Pakistan grenzende provincie Paktika, zei dat de aanslag plaatsvond tijdens een drukbezocht toernooi in het district Yahyakhail. De dader had zich te voet in het publiek gemengd, zei hij. "Er waren te veel mensen bijeen op een plek om de wedstrijd te zien. Tientallen anderen zijn gewond en wij hebben berichten dat vele van hen in kritieke toestand verkeren", zei Afghan. 

Hij vroeg met spoed om hulp van de centrale overheid, omdat gewonden mogelijk naar de hoofdstad Kabul moeten worden overgebracht om te worden behandeld. Volgens een arts in het Sharan-ziekenhuis in de hoofdstad van Paktika werden daar ongeveer tachtig gewonden binnengebracht, onder wie ongeveer twintig kinderen, Volleybal is in heel Afghanistan een populaire sport. 

De dader koos het toernooi waarschijnlijk om veel slachtoffers te kunnen maken. Ook de aanwezigheid van de lokale politie in de menigte maakte het tot een aantrekkelijk doelwit. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De aanslag van zondag is een van de dodelijkste van dit jaar in Afghanistan, waar de Taliban hun aanvallen op de regering in Kabul opvoerden in verband met het verwachte vertrek van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen. 

Het Afghaanse parlement keurde zondag echter afspraken met de Verenigde Staten en de NAVO goed om de buitenlandse troepen ook na de jaarwisseling te laten blijven. De Amerikaanse president Barack Obama wil alle Amerikaanse militairen uit Afghanistan weg hebben als zijn ambtstermijn eind 2016 ten einde loopt. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2014
afghanistan
paktika
zelfmoordaanslag
terorrisme
yahyakhail
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?