Minister Marokko roept op tot voorzichtigheid na kritiek

marokko
3
27 nov '14
De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft de balans opgemaakt na enkele dagen van extreme regenval, overstromingen en tientallen doden. Hij vroeg de politiek en burgers vooral voorzichtig te blijven.

In het parlement herinnerde hij eraan dat 36 mensen het leven lieten in de vier dagen van slecht weer. Ook merkte hij op dat er veel materiële schade is door de verwoestende overstromingen. In de bergen viel in korte tijd tientallen centimeters regen, wat uiteindelijk een dodelijke combinatie bleek met modder en overstroomde rivieren. De regering ligt al enkele dagen onder vuur omdat het weinig deed aan preventieve hulp om de doden te voorkomen. Hulp werd bemoeilijkt door de vele afgelegen plaatsen en de extreme omstandigheden. 

Zo werd in Guelmim een bus met vooral vrouwen meegesleurd, daarbij kwamen veertien passagiers om het leven. Ook is er veel kritiek op chauffeurs en automobilisten die ondanks het slechte weer in de auto stappen en bruggen willen oversteken. Daar wijst de minister dan ook op. Drie taxichauffeurs luisterden niet naar het advies van de autoriteiten en kwamen net als hun passagiers om het leven. De minister stelt dat als zij nog in leven waren terechtgesteld zouden worden omdat ze het leven van anderen in gevaar brengen. 

De minister is niet te spreken over deze vorm van onnodige risico's nemen. Op televisie en radio werden verschillende campagnes gelanceerd om mensen te waarschuwen. Dat de Marokkaanse autoriteiten hun werk niet goed deden wil Hassad niet aan. Hij meldt dat 432 mensen zijn gered terwijl zij in levensgevaar verkeerden. 94 van hen konden gered worden door reddingshelikopters, die koning Mohammed VI snel beschikbaar stelde. De helikopters konden twee van de vier dagen echter niet gebruikt worden door het extreme weer. 

In afwachting van nieuwe weersvoorspellingen vraagt de minister zijn burgers om hun leven niet te riskeren en riep op tot voorzichtigheid. Vooral chauffeurs moeten het niet wagen het leven van hun passagiers in gevaar te brengen.

© Redactie 2014
marokko
mohamed hassad
agadir
guelmim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?