Marokko stuurt mogelijk F-16's naar Syrië en Irak

marokko
100
28 nov '14
Marokko heeft in de afgelopen maanden troepeneenheden naar onder meer Saudi-Arabië, de VAE en Bahrein gestuurd om deze landen te ondersteunen. Mogelijk komt daar ook de internationale coalitie tegen Daesh bij.

The New York Times schreef een artikel over het verzoek van de Verenigde Staten om de internationale coalitie in Syrië en Irak te ondersteunen met F-16's. The New Yorker gaat zelfs een stapje verder en stelt dat Rabat meerder gevechtsvliegtuigen van het type zal sturen om de strijd te leveren tegen Daesh. Dezelfde bron geeft aan dat Marokko hiermee het laatste land is dat reageert op de oproep van Barack Obama om de vuurkracht te verhogen. 

De gesprekken voor eventuele Marokkaanse hulp vonden slechts acht dagen geleden plaats in het paleis van Fes. Koning Mohammed VI en de Amerikaanse vicepresident Joe Biden spraken elkaar daar ruim een week geleden. Het Witte Huis verklaarde toen dat de besprekingen in Marokko gingen over manieren om te vechten tegen terroristische groeperingen in Irak, Syrië en de Sahel-regio. 

De aftrap voor deze gesprekken werd tussen 10 en 14 november gegeven toen de hooggeplaatste militair Bouchaib Arroub de Verenigde Staten bezocht. Voor de inspecteur-generaal van de Marokkaanse luchtmacht betekende dat zijn officiële eerste reis sinds zijn aanstelling in juni. Tijdens zijn bezoek bezocht hij zijn Amerikaanse collega, generaal Martin Dempsey. 

Door het sturen van F-16's gaat Marokko een nieuwe fase in in de strijd tegen extremistische groeperingen. Er schuilt een gevaar achter de Marokkaanse hulp. Men vreest ervoor dat slapende cellen en Daesh-aanhangers in de regio Marokko als serieus doelwit voor aanslagen gaan zien.

© Redactie 2014
marokko
daesh
isis
coalitie
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?