Drie jaar cel voor Syriëganger Maher H.

algemeen
58
1 dec '14
Syriëganger Maher H. heeft zich aangesloten bij een jihadistische groepering, deelgenomen aan gevechten en moet drie jaar de cel in.

Maar zijn van ronselpraktijken beschuldigde vrouw Shukri F. is vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Het stel is islamitisch getrouwd en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië. Toen de rechter de vrijspraak van F. bekendmaakte, ging gejuich op in de rechtbank. Tegen de 20-jarige Shukri uit Zoetermeer was met vier jaar eigenlijk de zwaarste straf geëist. 

Dat was voor het ronselen van zes mensen voor de jihad en opruiing. De vrijspraak was tot vreugde van een behoorlijk aantal gesluierde vrouwen die haar in de rechtbank kwamen steunen. Toch betwijfelt de rechtbank niet dat de vrouw de gewelddadige jihad aanhangt. Ook staat het vast dat ze twee vrouwen heeft geprobeerd over te halen om naar Syrië te gaan en daar te trouwen met een jihadstrijder. 

Maar hoewel vrouwen volgens de rechtbank hun man steunen, nemen ze niet rechtstreeks deel aan de gewapende strijd. F. is daarom vrijgesproken van de beschuldiging dat ze ronselde voor die gewapende jihad. Het Openbaar Ministerie had juist betoogd dat de ondersteunende rol van de vrouwen bij de strijd niet mag worden onderschat. De onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor Amsterdammer Maher H. (20) is conform de eis van het Openbaar Ministerie. 

Volgens de rechter heeft H. zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van moord en doodslag met terroristisch oogmerk. Het is bewezen dat hij zich in Syrië heeft aangesloten bij een jihadistische groepering en ook heeft deelgenomen aan gevechten; hoewel hij zelf beweert dat hij slechts hulp heeft verleend. Na zijn terugkomst in Nederland maakte hij zich bovendien schuldig aan het verspreiden aan opruiende materialen die aanzetten tot terreurdaden. 

Zijn vrouw F. was ook beschuldigd van opruiing, maar dat is volgens de rechtbank niet voldoende bewezen. In het dossier ontbraken bijvoorbeeld de gewelddadige filmpjes die dat hadden moeten aantonen. 

© Novum 2014
syriëganger
maher h
den haag
amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?