Gezaghebbende moskee Den Haag spreekt zich uit tegen Daesh

algemeen
88
1 dec '14
Een van de belangrijkste moskeeën van Nederland heeft een speciale verklaring gepubliceerd tegen de extremistische groep en haar praktijken.

De moskee is onderdeel van Stichting as-Soennah en uitte via de officiële Facebookpagina hun visie over de zorgwekkende kwestie. Gezien de ontwikkelingen bij jongeren in Den Haag is een dergelijke verklaring pure noodzaak. Veel jongeren uit Den Haag zijn namelijk naar Syrië of Irak vertrokken. De stichting schreef een lange verklaring waarin ze islamitische bronnen aanhaalden die het geweld en de gruwelijkheden ten strengste afkeuren. 

Profeet Mohammed (vzmh) 'De islam is gebaseerd op zachtaardigheid, barmhartigheid en genade. Niet op geweld en hardvochtigheid. Onze Profeet (vrede zij met hem) heeft een verbod uitgesproken op het verminken van lichamen en heeft een verbod uitgesproken op het vergieten van bloed. Toch zien wij vandaag de dag dat een groep zoals Daesh, deze regels met hun voeten vertrapt', klinkt het. 

Daarop verwijst de moskee naar een foute overlevering die veel Daesh-aanhangers gebruiken om het doorsnijden van kelen te rechtvaardigen. De hadith (overlevering) is echter vals en duidelijk tegengesproken door de geleerden. 'Nog erger is de link die zij proberen te leggen tussen hun wangedrag en onze geliefde Profeet Mohammed (vrede zij met hem). Zij menen dat de Profeet zou hebben gezegd dat hij gekomen is met het doorsnijden van de kelen. Maar wie naar het leven van de Profeet kijkt, ziet dat hij nog nooit iemand de keel heeft doorgesneden en nog nooit opdracht hiertoe gaf.'

De verklaring is geschreven door de imam van de moskee en het bestuur. Bij as-Soennah stellen ze moslims vervolgens de vraag. 'Welke handelswijze kies jij? Die van Mohammed (vzmh) of die van Daesh.' 

Ontvoeringen Over het ontvoeren van westerlingen sprak de moskee zich ook uit. Daaruit blijkt volgens de organisatie dat Daesh heel erg afgedwaald is van de islamitische wetgeving. De profeet Mohammed (vzmh) sprak zich destijds uit over mensen met wie de moslims een verdrag hebben en die legitiem het land binnenkomen. Daarin verwijs as-Soennah naar bijvoorbeeld hulpverleners. 

Het doden van deze mensen is niet toegestaan. 'Degene die zoiets doet, zal zelfs de geur van het Paradijs niet ruiken, zegt onze Profeet.' Vervolgens legt men uit dat journalisten en hulpverleners vanuit islamitisch oogpunt hun werk daar mogen doen zonder enige vorm van vervolging, laat staan ontvoering en het afsnijden van hoofden. 

'Het enige wat wij ons afvragen is: hoe heeft het zover kunnen komen met deze Daesh en hun handlangers? En wat zou onze Profeet, de koning van tolerantie, vinden van deze afschuwelijke wanpraktijken?'

Lees hier de hele verklaring. 

© Redactie 2014
moskee
islam
daesh
isis
as soennah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?