'Vrouw en zoon van Daesh-leider opgepakt'

buitenland
16
2 dec '14
De Libanese autoriteiten hebben een vrouw en zoon van Abu Bakr al-Baghdadi opgepakt, de leider van de groep Daesh.

Dat hebben twee hooggeplaatste Libanese functionarissen dinsdag gezegd. De twee werden volgens een militaire functionaris ongeveer anderhalve week geleden met vervalste identiteitsbewijzen bij de grens met Syrië aangehouden. De vrouw zou de Syrische nationaliteit hebben. Een gerechtelijke functionaris zei dat de vrouw onder leiding van de militaire procureur wordt ondervraagd. Dna-onderzoek moet uitwijzen of het kind haar zoon is. Het Libanese dagblad As-Safir had de primeur van de aanhoudingen. 

Volgens de krant vonden die plaats 'in coördinatie met buitenlandse inlichtingendiensten'. Over het persoonlijk leven van Al-Baghdadi is weinig bekend, zoals het aantal vrouwen en kinderen dat hij heeft. Volgens conservatieve interpretaties van de islam mag een man vier vrouwen hebben. Al-Baghdadi's eerste vrouw zou een Iraakse zijn, Saja al-Dulaimi. Zij werd naar verluidt door de Syrische autoriteiten vastgehouden en eerder dit jaar vrijgelaten in een gevangenenruil met het Nusra-front, dat meer dan een dozijn Grieks-orthodoxe nonnen gijzelde. 

Mogelijk wordt de nu aangehouden vrouw van Al-Baghdadi door de Libanese autoriteiten gebruikt als ruilmiddel in onderhandelingen met Daesh en het Nusra-front. De extremisten houden sinds augustus meer dan twintig Libanese militairen en politieagenten gevangen. Zij eisen de vrijlating van gevangen islamisten in Libanon. Het Nusra-front dreigde maandagavond een van de gegijzelde militairen te vermoorden.

© Novum 2014
daesh
isis
abu bakr al baghdadi
libanon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?