Niet Marokko maar India krijgt hypermoderne straaljagers

marokko
5
2 dec '14
India en Frankrijk zijn dicht bij een deal over de verkoop van Rafale-straaljagers aan India, heeft een Indiase defensiewoordvoerder dinsdag gezegd. Een deal met Marokko ketste af.

Met de verkoop van 126 exemplaren is twaalf miljard euro gemoeid. Het zou de eerste keer zijn dat Frankrijk en de Franse vliegtuigbouwer Dassault Aviation de in de praktijk geteste gevechtsvliegtuigen in het buitenland weten te slijten. De Rafale is al sinds 2006 bij de Franse luchtmacht in dienst en is onder meer ingezet boven Libië, Mali en Irak. De Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian voerde maandag in New Delhi besprekingen met zijn Indiase ambtgenoot Manohar Parrikar. 

Volgens een Franse defensiemedewerker is de deal op een haar na rond. India is de grootste wapenimporteur ter wereld geworden. Door de sterke groei van zijn economie is het in staat verouderde wapens uit het Sovjet-tijdperk van de hand te doen en zijn krijgsmacht te moderniseren. Het land beschikt al over een vloot Mirage-straaljagers, een voorloper van de Rafale. De Indiase luchtmacht beschikt nu over zo'n zevenhonderd gevechtsvliegtuigen. 

Alleen de Verenigde Staten, Rusland en China hebben er meer. Groeiende zorgen over de snelle uitbreiding van de krijgsmacht van China en wantrouwen tegenover aartsrivaal Pakistan voeden de aandrang voor India om zijn strijdkrachten te versterken. Frankrijk heeft moeite een markt voor de Rafale te vinden. Het toestel moet concurreren met de Amerikaanse F-15 en F-16 en de Russische Su-27. 

Verkopen aan Brazilië, Libië, Zwitserland en Marokko zijn afgeketst, soms op het laatste moment. 

© Novum 2014
marokko
india
frankrijk
rafale
defensie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi