Bloedserieus oordeel in VS: chimpansee is geen mens

buitenland
3
5 dec '14
Een chimpansee heeft niet dezelfde rechten als een mens. Dat heeft een gerechtshof in New York donderdag bepaald.

Een eigenaar van een chimpansee in de Amerikaanse staat hoeft zijn huisdier daarom niet vrij te laten. Chimpansee Tommy slijt zijn dagen in een kooi in de woning van zijn baasje in Fulton County. Een dierenrechtengroep stapte naar de rechter en eiste dat Tommy wordt vrijgelaten. Volgens de rechtengroep zijn de omstandigheden waarin de aap wordt gehouden vergelijkbaar met die van iemand die onterecht in de isoleercel zit. 

Een lagere rechtbank verwierp de eis, waarna de groep het hogerop zocht. Dieren met menselijke eigenschappen, zoals chimpansees, zouden basale rechten toegekend moeten krijgen, waaronder het recht niet gevangen te hoeven zitten, vindt de groep. De mensapen zouden daarom voor de wet als personen moeten worden gezien. 

De groep maakt zich ook hard voor drie andere chimpansees in New York en heeft plannen voor rechtszaken in andere staten. Het gerechtshof stelde dat er precedent noch wettelijke basis is voor het behandelen van dieren als personen. Volgens het hof is het 'ongepast' de rechten van een mens ook toe te kennen aan een dier. 

© Novum 2014
vs
opmerkelijk
new york
chimpansee
dierenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?