Hamza B. weer voor rechter in Marokko

marokko
16
7 dec '14
De 27-jarige Nederlandse Marokkaan Hamza B. moet dinsdag voor de vijfde keer voor de rechter in de Marokkaanse havenstad Tanger verschijnen, in de strafzaak die Nederland aan Marokko heeft overgedragen.

B. wordt ervan verdacht dat hij een van de schutters is geweest die op 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi liquideerden. Na de dubbele moord schoten de vluchtende daders met automatische wapens op de politie. B. week uit naar Marokko en werd in juni 2013 op de luchthaven van Tanger gearresteerd. 

De politie had er lucht van gekregen dat hij daar zou zijn om zijn vriendin op te halen, die vanuit Nederland naar Marokko was gevlogen. Nederland heeft de Marokkaanse justitie verzocht om de zaak tegen B. over te nemen; Marokko levert geen eigen onderdanen uit. Op 25 november zou de rechtbank in Tanger, het Cour dAppèl, de zaak tegen B. afdoen. De zitting ontaardde toen in een ruzie tussen advocaten. 

De oorzaak hiervan was het feit dat B. de dag voor de zitting een extra raadsman had ingehuurd. Deze eiste op hoge toon uitstel van de zaak, zodat hij zich kon inlezen in het dossier. De advocaten van B. stonden als kemphanen tegenover de twee advocaten die de nabestaanden van Lkhorf en El Yazidi en de beschoten motororagenten in het proces vertegenwoordigen. De advocaten van de slachtoffers wilden de zaak afgehandeld zien. 

De rechtbank verleende uitstel tot 9 december. Volgens de Nederlandse advocaat van B., Gabriel Meijers, is het maar zeer de vraag of het dan wel tot een afronding van de zaak komt, met een strafeis en misschien zelfs een vonnis. "Het zou mij verbazen als het dinsdag doorgaat." Meijers heeft signalen van de Marokkaanse advocaten die erop wijzen dat het proces nog een keer zal worden verdaagd. 

Een delegatie van politie en justitie in Amsterdam zal wederom bij de zitting aanwezig zijn. De liquidaties in de Staatsliedenbuurt vormen onderdeel van een onderwereldoorlog die de afgelopen 2,5 jaar al tot ettelijke doden heeft geleid. In Nederland zitten twee medeverdachten van Hamza B. vast; zij staan volgend jaar in Amsterdam terecht. 

Benaouf A., het eigenlijke doelwit van de schietpartij, is onlangs veroordeeld tot tien jaar cel voor een andere liquidatie.

© Novum 2014
marokko
staatsliedenbuurt
liquidatie
hamza b
tanger
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi