Eerste halal-gecertificeerde margarine en halvarine in NL

algemeen
29
8 dec '14
Over enkele weken ligt in de supermarkten de eerste halal-gecertificeerde halvarine en margarine van Nederlandse bodem: Firdaws. Met dank aan Al Firdaws Foods.

Maandag 20 oktober ging de productie van start. Zowel de margarine als halvarine dragen daarbij het halal-keurmerk en het Healty Choice-keurmerk. Vanaf april 2012 werkt Al Firdaws Foods aan halal-margarine en -halvarine zonder dierlijke emulgatoren en alcoholhoudend aroma. Vanaf november liggen de producten als Firdaws (Arabisch voor “paradijs”) in de winkels.

“En dat is hard nodig, want Nederlandse halvarines en margarines kunnen onrein zijn voor moslims”, vertelt Manal Zouitni, woordvoerster van Al Firdaws Foods. “Zo’n 1,6 miljoen Nederlanders en Belgen zijn echter moslim. Voor hen is het kopen van margarine en halvarine in de gewone supermarkt een gedoe. Ze checken die altijd op E-nummers. Wij mogen immers geen dierlijk vet gebruiken van niet-islamitisch geslachte dieren. Maar in veel van deze producten zit emulgator E471, mono- en diglyceriden. 

Die kan uit dierlijk vetzuur bestaan, zonder dat dit op het kuipje staat!” Daarom ontwikkelde Al Firdaws Foods smeerproducten met plantaardige E471.  

Aroma zonder alcohol Na onderzoek door internationaal inspectiebureau Halal Audit Company bleek in de eerste productie alcohol in het gebruikte aroma te zitten. Deze aroma’s zitten vrijwel overal in, zonder dat de verpakking de alcohol vermeld. Al Firdaws Foods liet daarop een nieuw, alcoholvrij aroma ontwikkelen dat toch de smaak van de halvarine en margarine op peil hield.  

Healthy Choice en halal-certificaat  Voordat ze de markt op konden, moesten de producten nog vijf maanden blijven liggen om te kijken of die gingen schiften of inboeten aan kwaliteit. En om er zeker van te zijn dat er echt geen dierlijke emulgatoren in zaten, liet het bedrijf ook nog een laboratoriumonderzoek doen. De margarine en halvarine slaagden overal voor. 

Daarna gaf de Halal Audit Company het felbegeerde halal-certificaat af en kregen de producten ook het Healthy Choicelogo voor een gezonde keuze. Als de paradijselijke belofte volgende maandin de winkels ligt, werkt de directie van het bedrijf ondertussen al weer aan de volgende halal-producten. 

Verkooppunten Firdaws halvarine en margarine is te verkrijgen bij Yakhlaf in Amsterdam-West, vanaf aankomende week bij Sahan Supermarkten in Rotterdam en bij Tanger Den Haag.

© Redactie 2014
halal
voeding
islam
al firdaws foods
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi