'CIA misleidde VS met leugens over brute verhoormethoden'

buitenland
31
9 dec '14
Leden van de Amerikaanse Senaat hebben een vernietigend rapport geschreven over de verhoormethoden van de CIA na de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Gevangenen werden onderworpen aan praktijken die de wettelijke beperkingen ver overschreden, zonder dat dit veel bruikbare informatie opleverde. Volgens het rapport van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten heeft de CIA het land misleid met de stelling dat door de gebruikte verhoortechnieken levens zijn gered. Voor die stelling is volgens de commissie in de eigen dossiers van de CIA geen enkel bewijs te vinden. 

Van het verder nog geheime rapport van 6700 bladzijden zijn dinsdag de samenvatting en conclusies openbaar gemaakt, samen zo'n vijfhonderd bladzijden. "Volgens iedere gebruikelijke betekenis van de term werden de gevangenen van de CIA gemarteld", zei de Democratische voorzitter van de Senaatscommissie, Dianne Feinstein. Zij sprak van een smet op het Amerikaanse blazoen en noemde de publicatie van het rapport een belangrijke stap naar het herstel van Amerikaanse waarden. 

De onthullingen kunnen grote beroering wekken in de wereld, maar het rapport is te belangrijk om op de plank te laten liggen, zei zij. President Barack Obama zei te hopen dat de openbaarmaking helpt de verhoormethoden te laten 'waar zij horen - in het verleden'. 

In een schriftelijke verklaring liet hij weten dat het rapport hem sterkt in de overtuiging dat de ondervragingstechnieken 'niet alleen inconsistent zijn met onze waarden als natie, maar ook onze bredere terreurbestrijdingsinspanningen of onze nationale veiligheidsbelangen niet hebben gediend'. 

© Novum 2014
cia
mensenrechten
vs
rapport
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi