Lid extreemrechts partij Front National ontslagen na bekering tot islam

buitenland
20
10 dec '14
De 22-jarige Maxence Buttey is raadslid voor de extreemrechtse Franse partij Front National en bekeerde zich onlangs tot de islam. Dit tot grote woede van zijn partij.

De bekering vond maanden geleden plaats maar Front National heeft nu besloten om het raadslid van de regio Seine-Saint-Denis uit de partij te gooien. Tegenover Le Parisien zegt hij dat hij een mailtje ontving waarin hem de ontheffing van de partij werd medegedeeld. 'Ik ben nooit geraadpleegd of gebeld om over de zaak te praten', voegde hij eraan toe. Buttey weet het zeker: zijn bekering tot de islam heeft de partij ertoe gezet hem te ontheffen van zijn taken als raadslid. 

Video Front National staat bekend om haar extreme ideeën over moslims en islam in Frankrijk en Europa. Daarom is het niet zo gek dat de partij nauw samenwerkt met de PVV van Geert Wilders. De jonge politicus stuurde een video met daarin een uitleg en het prachtig karakter van de Koran naar Jordan Bardella, de afdelingssecretaris van FN in de regio. Hij besloot vervolgens tot actie over te gaan. 

RTL sprak met Bardella: 'Religie is een privékeuze die ik respecteer, maar hij moet zich niet bemoeien met onze politieke activiteiten. De video die hij opstuurde is proselitisme en onaanvaardbaar. Dat is waarom ik hem van zijn taken heb afgehaald'. Maxence maakte op zijn beurt dat binnen FN islamofobie hoogtij viert. Daarna zegt hij iets vreemds. 

Hij spreekt namelijk tegen dat leidster Le Pen en andere nationale leiders islamofoob zijn. 'Zij kennen het verschil tussen privéleven en het openbare leven', zei hij tegenover de Franse bron.

© Redactie 2014
front national
islam
racisme
bekeerling
maxence buttey
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?