Duitsland: open debat over islam prima, maar geen haat

buitenland
5
15 dec '14
Duitsland moet een open debat voeren over immigratie en integratie, maar voor mensen die haat jegens minderheden zaaien is geen plaats.

Dat heeft de regering van bondskanselier Angela Merkel maandag verklaard. Merkel zelf waarschuwde haar landgenoten dat zij zich niet door extreemrechts moeten laten gebruiken. Het onbehagen over de aanwezigheid van moslims in Duitsland groeit de laatste weken. Maandag houden de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen (PEGIDA) in Dresden opnieuw hun wekelijkse demonstratie tegen de islam. 

De opkomst lijkt elke week groter te worden. PEGIDA beweert slechts te protesteren tegen moslimextremisme, maar ook neonazi's hebben zich openlijk achter de manifestaties geschaard. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei maandag dat de betogers zich 'moeten afvragen met wie ze samen optrekken en door wie ze worden gekaapt'. Maar Seibert gaf toe dat de immigratiekwestie zo belangrijk is dat Duitsland er 'een ernstig en open en ook heel genuanceerd debat' over moet voeren. 

Het afgelopen jaar is het aantal asielzoekers in Duitsland sterk gestegen. Vooral veel vluchtelingen uit Syrië kloppen aan. Vrijdag stichtten onbekenden brand in drie leegstaande gebouwen in het Beierse Vorra die waren bedoeld voor de opvang van asielzoekers. De verdenking gaat uit naar extreemrechts. 

De Duitse oppositie vindt dat Merkels CDU zich niet krachtig genoeg uitspreekt tegen de anti-islambeweging. De CDU zou bang zijn stemmen te verliezen aan extreemrechts. 

© Novum 2014
duitsland
islam
extreemrechts
angela merkel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi