Kabinet overweegt verbod op 'shariapartijen', symboolpolitiek of bittere noodzaak?

algemeen
41
18 dec '14
Het kabinet bekijkt een verbod van partijen die de sharia willen invoeren en de democratische rechtsorde omver willen werpen.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageert op een motie van CDA en VVD waarin op een verbod van shariapartijen wordt aangedrongen. "Het kabinet staat pal voor de rechtsstaat en neemt dit onderwerp uiterst serieus", schrijft Asscher, die verantwoordelijk is voor integratiebeleid. 

Voor 1 februari komt hij met een uitgebreidere reactie. Hij vraagt de motie voorlopig niet in stemming te brengen. CDA-Kamerlid Pieter Heerma is bereid de motie aan te houden. "Ik ga ervan uit dat het kabinet met een serieus voorstel zal komen om een verbod mogelijk te maken." 

Symboolpolitiek? Noodzaak? Critici stellen dat een dergelijk verbod nauwelijks gebruikt zal worden omdat dergelijke partijen ook middels andere wetten strafbaar gesteld kunnen worden. Bovendien blijft het bij marginale groepjes die vooral ideologisch redeneren en hun ideaalbeeld niet in praktijk willen brengen. 

Sharia4Holland was een dergelijke partij, maar heeft nooit een series gevaar gevormd voor het democratisch stelsel in Nederland. 

© Novum 2014
sharia
islam
lodewijk asscher
pvda
cda
vvd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?