Syrië: bereid te praten over vrede

buitenland
0
29 dec '14
De Syrische regering is bereid deel te nemen aan vredesgesprekken, volgende maand in Moskou.

Dat heeft de Syrische staatstelevisie zaterdag gemeld. Het zou daarbij wel gaan om verkennende gesprekken, die de voorbode moeten zijn voor een bredere vredestop in Syrië zelf. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag te hopen dat er na 20 januari een top kan worden georganiseerd, waarbij de Syrische regering en de oppositie bij aanwezig zijn. 

Rusland is een trouw bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad. De Syrische Nationale Coalitie, de door het Westen gesteunde oppositiegroep, zei nog geen beslissing te hebben genomen over eventuele deelname. "We kunnen niet reageren op iets wat nog niet concreet is", zei SNC-leider Hadi Bahra. "Er zijn geen uitnodigingen, en waar zouden we voor worden uitgenodigd? Is er een raamwerk voor de onderhandelingen? Wie komt? Wat is het doel?" 

De Syrische oppositie heeft in het verleden meermaals benadrukt dat een einde aan de burgeroorlog, die aan meer dan tweehonderdduizend mensen het leven heeft gekost, alleen tot stand kan komen als er een overgangsregering komt. Assads regering heeft die eis altijd verworpen. 

© Novum 2014
syrië
arabische lente
moskou
bashar assad
vrede
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?