Zoeken naar verdwenen toestel Air Asia hervat

buitenland
0
29 dec '14
In de Javazee is maandag het zoeken naar sporen van een vliegtuig van Air Asia hervat.

De Airbus A320 met 162 mensen aan boord verdween zondag tijdens een vlucht van het Indonesische Surabaya naar Singapore. De leider van de Indonesische reddingsoperatie vreest dat het toestel is neergestort en op de bodem van de zee ligt. Vlucht 8501 verdween zondag nadat de piloot de verkeersleiding toestemming had gevraagd om van 32 duizend voet (9754 meter) te klimmen naar 38 duizend voet (11.582 meter) om slecht weer te vermijden. 

De verkeersleiding gaf die toestemming niet meteen, omdat er een ander vliegtuig in de buurt vloog op 34 duizend voet, zei directeur Bambang Tjahjono van het Indonesische staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het luchtverkeer. Toen die toestemming wel kon worden gegeven, was vlucht 8501 van de radarschermen verdwenen, zonder dat er een noodsignaal was ontvangen. 

De Indonesische marine heeft twaalf schepen, vijf vliegtuigen en drie helikopters ingezet voor de zoekactie, waaraan ook schepen en vliegtuigen uit Singapore en Maleisië deelnemen. Ook de Australische luchtmacht heeft een vliegtuig gestuurd. De zoekactie concentreert zich in een gebied bij het eiland Belitung. Anders dan zondag, toen het hevig regende, is het zicht in het zoekgebied maandag goed. 

Slecht weer Volgens meteorologen waren er zondag onweerswolken tot 13,4 kilometer (44 duizend voet) hoogte in het gebied. Binnen zulke wolken kunnen zich hevige turbulentie, bliksem en krachtige verticale en horizontale luchtstromen voordoen. Piloten vliegen daarom het liefst om zulke onweerswolken heen. Het toestel had 155 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord. 

De captain was een Indonesiër en de copiloot een Fransman. Onder de passagiers waren drie Zuid-Koreanen, een Maleisiër, een Brit en diens 2-jarige dochter uit Singapore. De overigen waren Indonesiërs. Volgens Air Asia had de captain, een voormalige straaljagerpiloot, meer dan twintigduizend vlieguren op zijn naam, waarvan 6100 bij Air Asia. De copiloot had 2275 vlieguren. 

Het verdwenen vliegtuig was in oktober 2008 aan Air Asia afgeleverd en had in zo'n 13,6 duizend vluchten ongeveer 23 duizend uren gevlogen, liet Airbus weten. Air Asia is een in 2001 opgerichte maatschappij die met lage tarieven vliegen voor veel mensen bereikbaar heeft gemaakt. Air Asia vliegt met een vloot van relatief jonge vliegtuigen.

© Novum 2014
indonesië
javazee
air asia
vermist
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?