Slechts reprimande van VN voor Myanmar om moslimminderheid Rohingya's

buitenland
5
30 dec '14
Myanmar moet de islamitische Rohingya's 'volledig burgerschap' verlenen. Dat vindt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Zij maande de regering in Naypyidaw in een resolutie voorts de moslimminderheid in heel het land vrije doortocht en vestiging te bieden. De 1,3 miljoen Rohingya's die in Myanmar leven hebben geen burgerrechten. Ze zijn de facto statenloos. De Myanmarese autoriteiten merken hen aan als 'Bengalezen', waarmee zij impliceren dat de Rohingya's illegale immigranten zijn uit buurland Bangladesh. 

De moslimminderheid leeft in kampen of afgesloten dorpen in de deelstaat Rakhine, in omstandigheden die aan apartheid doen denken. Vaak worden ze aangevallen door boeddhistische groepen, met veel doden als gevolg. De Algemene Vergadering sprak maandag eenstemmig haar 'ernstige zorg' uit over de behandeling van de Rohingya's. Zij riep Naypyidaw op leden van de minderheidsgroepering voortaan het recht te geven zich Rohingya te noemen. 

Ook moet de regering de Rohingya's gelijke toegang bieden tot overheidsdiensten en -voorzieningen. Verder moet zij hun een veilige terugkeer naar hun huizen garanderen, de schendingen van de mensenrechten onderzoeken en 'een vreedzaam samenleven voorstaan'. De maandag aangenomen resolutie was opgesteld door de Europese Unie. 

De resolutie is niet bindend, maar heeft wel moreel gezag. Sinds de democratisering van de militaire dictatuur die Myanmar decennialang was een aanvang nam is het geweld tegen Rohingya's sterk toegenomen. De boeddhistische meerderheid voelt zich steeds vrijer haar gal over de islamitische landgenoten te spuwen. 

© Novum 2014
myanmar
rohingya
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi