Generaal Irak vreest: 'Dit gaat de slechte kant op'

buitenland
25
3 jan '15
De Iraakse generaal die de grootste triomf uit de strijd tegen terreurbeweging Daesh op zijn naam heeft staan is somber over de voortgang van de oorlog.

Volgens Abdul-Wahab al-Saadi ontbeert het regeringsleger wapens, materieel en parate manschappen en gaat het met de luchtaanvallen van buitenlandse bondgenoten vaak mis. Bovendien zijn regeringsgezinde milities onbetrouwbaar en losgeslagen en worden de krijgsmacht en de overheid verlamd door corruptie. En dan zijn er ook nog de vele hoge officieren die 'beter in de Tweede Wereldoorlog zouden passen' dan op het slagveld van vandaag, zei hij in een interview met persbureau AP. 

Beiji Al-Saadi heroverde half november Beiji op Daesh en boekte daarmee de belangrijkste overwinning van het leger sinds de extremisten het vorig jaar zomer terugsloegen en in wanorde uiteenjoegen. De strategisch gelegen oliestad herbergt de grootste olieraffinaderij van het land en een belangrijke energiecentrale. Dat deed de luitenant-generaal bovendien tegen de klippen op. Hij beschikte slechts over één tank, een stel mortieren, twee stukken geschut en een veertigtal gepantserde terreinwagens. 

Hij liet zich echter niet uit het veld slaan en trok letterlijk stap voor stap op naar Beiji. Onderweg stuitte hij op tal van landmijnen en bermbommen en werden zijn troepen, die hij de hoofdweg liet mijden, belaagd door zelfmoordterroristen in bomauto's. Elke dag legden zijn troepen een paar kilometer af door het woestijnzand langs de van explosieven vergeven hoofdweg. 

Aan het eind van een dagmars wierpen ze met een enkele, krakkemikkige bulldozer op de weg een wal van zand op om bomauto's tegen te houden. Mineurs maakten ondertussen de weg vrij, zodat Al-Saadi's eenzame tank en de terreinwagens de colonne konden volgen. Al-Saadi sloeg daarbij hulp van onder meer Iran af om te voorkomen dat 'de geschiedenisboeken de overwinning niet aan ons, de Irakezen, zouden toeschrijven'. 

Geen succes Ook moest hij zijn rug recht houden onder druk van ongeduldige superieuren, die hem via zijn mobiele telefoon achter de broek zaten. Die gaf hij te verstaan dat te grote haast hem grote verliezen zou kosten. Over de luchtaanvallen door het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten is Al-Saadi ook niet onverdeeld enthousiast. Hij twijfelt of het de Amerikanen wel menens is met hun steun voor het Iraakse leger. 

"Soms voerden ze luchtaanvallen uit waarom ik nooit had gevraagd, en op andere momenten smeekte ik hen tevergeefs om één enkele luchtaanval", zei de Iraakse generaal. "Ik denk niet dat ze de Iraakse regering en het Iraakse leger vertrouwen." Om van de merendeels sjiitische vrijwilligersmilities die aan de zijde van het leger vechten tegen Daesh nog maar te zwijgen. Deze strijdgroepen maken zich volgens Al-Saadi, zelf een sjiiet, schuldig aan 'excessen'. 

De vrijwilligers zouden rond het naburige soennitische bolwerk Tikrit huizen hebben geplunderd en legerofficieren hebben bedreigd. Ook deserteerden ze volgens Al-Saadi uit zijn achterhoede. "Ik ben een man van het leger, en zij eerbiedigen de regels niet waaraan wij ons houden", klaagde hij. Na drie weken stond Al-Saadi eindelijk aan de rand van Beiji, en een week later kon hij er de Iraakse vlag hijsen. 

De behoedzame tactiek van de man die zelf gewoon is zich met honkbalpetje en trui in de voorste gelederen te wagen, betaalde zich uit. Hij verloor tijdens de veldtocht en de verovering van Beiji slechts twaalf man en telde dertig gewonden. Zelf raakte hij, in zijn arm en gevaarlijk dicht bij zijn oog, gewond door granaatscherven. Al-Saadi schat dat Daesh door toedoen van zijn troepen wel anderhalf duizend strijders verloor. 

Maar alle terreinwinst staat al weer op het spel. Strijders van Daesh zijn inmiddels opgerukt tot de poorten van Beiji, zei Al-Saadi. Het garnizoen in de stad is te klein om die te kunnen verdedigen. Omdat versterkingen Beiji maar moeilijk kunnen bereiken dreigt de stad spoedig te vallen als Daesh even aanzet. Dat zou Al-Saadi's huzarenstukje binnen twee maanden al tenietdoen. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2015
irak
daesh
isis
abdulwahab al saadi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?