Vrijspraak in gigantisch homoproces Egypte

buitenland
1
12 jan '15
Een Egyptische rechtbank heeft maandag 26 mannen vrijgesproken die door de politie in Caïro waren opgepakt op verdenking van 'zinnelijke uitspattingen' en ontuchtige handelingen in een openbaar badhuis.

De zaak baarde veel opzien nadat een regeringsgezinde televisiezender vorige maand beelden had uitgezonden van arrestanten die halfnaakt door de politie werden afgevoerd. De rechtbank had maar drie zittingen nodig om tot de uitspraak te komen. Tijdens de zittingen ruzieden familieleden met journalisten die foto's van de verdachten probeerden te maken. 

Homoseksuele relaties zijn wettelijk niet verboden in Egypte, maar in het conservatieve, overwegend islamitische land rust een groot maatschappelijk taboe op homoseksualiteit. In de rechtszaal ging oorverdovend gejuich op toen het woord 'vrijspraak' klonk. "Ze hebben ons leven kapot gemaakt. God heeft ons gered", zei een van de ex-verdachten, die niet bij naam genoemd wilde worden. 

Volgens de Egyptische homogemeenschap werden in 2014 zeker 150 homo's gearresteerd of berecht. Omdat homoseksualiteit zelf niet verboden is, wordt tegen de homogemeenschap vaak een wet tegen prostitutie in stelling gebracht. Zo werden in het proces van maandag de eigenaar en vier medewerkers van de hammam beschuldigd van het toestaan van orgieën in ruil voor geld. 

© Novum 2015
egypte
homoseksualiteit
hammam
cairo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi