Ruim vijftig aanvallen op Franse moslims na aanslagen Parijs

buitenland
23
13 jan '15
Het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) heeft cijfers vrijgegeven van het aantal anti-islamitische aanvallen in Frankrijk na de terreurdaden in Parijs.

In minder dan een week telde CCIF ruim vijftig aanvallen. De instantie is een controle-instantie binnen de Centrale Moslimraad en meldt dat er 21 meldingen van schietpartijen zijn en zelfs een aanval met een granaat. Tientallen overige meldingen gingen over bedreigingen en beledigingen. 'Moslims zijn bang. Ik vrees voor de veiligheid van mijn moeder en zus. Ik woon in een volksbuurt en heb nooit gedacht dat zulke dingen kunnen gebeuren', zegt CCIF-directeur Abdallah Zekri. 

Geen steun 'Wij hebben niet het gevoel dat alle maatregelen worden genomen om islamitische gebedshuizen te beveiligen en daders te vinden', voegt Zekri eraan toe. In het kielzog van de aanslagen zijn 4700 extra agenten ingezet om joodse gebouwen en scholen te beschermen. De Franse premier Manuel Valls zei maandag dat er niet alleen behoefte is aan extra bescherming van joodse instellingen maar dat ook moskeeën deze extra maatregelen nodig hebben. 

Deze uitspraken deed de premier naar aanleiding van aanvallen in de afgelopen dagen. CCIF doet ondertussen wat het moet doen en voert online campagne voor bescherming van moslims. De eerste aanvallen vonden enkele uren na de aanval op Charlie Hebdo plaats. Vaak worden getroffen moskeeën pas extra beveiligd als het kwaad zich al heeft afgespeeld.

© Redactie 2015
frankrijk
charlie hebdo
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?