Paus: vrijheid van meningsuiting stopt bij beledigen iemands geloof

buitenland
441
15 jan '15
De vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen. Die liggen op het terrein van het beledigen en ridiculiseren van iemands geloof.

Dat heeft paus Franciscus donderdag gezegd. De kerkvorst sprak tijdens zijn reis naar de Filipijnen over de terreuraanslagen in Parijs. Hij sprak over de vrijheid van meningsuiting als een fundamenteel mensenrecht, maar voegde toe dat er ook een plicht is dit recht te gebruiken in het algemeen belang. Er zijn grenzen, aldus Franciscus. "Als mijn goede vriend dr. Gasparri mijn moeder beledigt, kan hij een klap verwachten", aldus de paus. 

"Dat is normaal. Je kunt niet provoceren. Je kunt het geloof van anderen niet beledigen. Je kunt niet de draak steken met het geloof van anderen." Na de aanslagen in Parijs lieten het Vaticaan en vier vooraanstaande imams een gezamenlijke verklaring rondgaan waarin zij de aanslagen veroordelen, maar er ook bij media op aandringen religies te respecteren. Volgens Franciscus is het een 'dwaling' in naam van God te doden en kan religie nooit als rechtvaardiging voor geweld dienen. 

Grens Maar als het op het beledigen van iemands religieuze opvattingen aankomt, zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, aldus de paus. "Er zijn zoveel mensen die slecht spreken over religies en andere religies, die deze bespotten, die van de religie van anderen een spelletje maken", zei de paus. "Dit zijn provocateurs. En wat er met hen gebeurt, is wat er met dr. Gasparri gebeurt als hij mijn moeder beledigt. Er is een grens." 

© Novum 2015
paus
franciscus
religie
islam
christendom
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi