Elke vrijdag adhaan op Amerikaanse universiteit

buitenland
21
15 jan '15
Duke University in de Amerikaanse stad Durham heeft moslims de vrijheid gegeven om elke vrijdaggebed de oproep tot het gebed te doen.

Daarvoor maakte het bestuur van de universiteit afspraken met de islamitische studentenvereniging van de universiteit. Vanaf morgen zal elke vrijdag de oproep tot het gebed klinken op de universiteit. Dat zal kort voor het vrijdaggebed gebeuren. De preek zal ook op de universiteit plaatsvinden. Voor islamitische studenten en werknemers de perfecte kans om hun vrijdaggebed uit te voeren tijdens schooluren. Een van de afspraken is dat de adhaan ongeveer drie minuten zal duren en niet al te luid mag zijn. 

'De adhaan is de oproep tot het gebed en laat moslims terugkeren naar hun doel in het leven, namelijk het aanbidden van God', zegt de imam van de universiteit Adeel Zeb. 'De hele moslimgemeenschap is echt dankbaar en enthousiast over Duke University en de manier van omgaan met religieuze en culturele diversiteit', zegt Zeb op de website van Duke University. Moslims op de universiteit worden gesteund door de afdeling Muslim Life binnenin Studentenzaken van de universiteit. 

Muslim Life zorgt naast bijeenkomsten ook voor begeleiding en advisering. Inmiddels is de beslissing ook bij islamofoben bekend geworden. Zij stellen dat het om een schandalige ontwikkeling gaat en geven vooral Barack Obama de schuld. De Amerikaanse president sprak zich eerder uit over de adhaan: 'Het zoetste geluid dat ik ken is de islamitische oproep tot het gebed', zei hij toen.

© Redactie 2015
islam
vrijdaggebed
vs
duke university
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?