Haven Tanger strijdt tegen corruptie: uniformen zonder zakken

marokko
6
15 jan '15
De haven van Tanger heeft een opmerkelijke maar waarschijnlijk effectieve manier van corruptiebestrijding bedacht. Medewerkers krijgen namelijk werkkleding zonder zakken.

Akhbar Al Yaoum publiceerde een artikel over 'probleemkindje' Tanger Med. Jaarlijks worden werknemers en douaniers gearresteerd omdat ze smeergeld aannemen van toeristen of transporteurs die op deze manier de Marokkaanse belasting op ingevoerde spullen willen ontwijken. Volgens de krant heeft een parlementaire commissie afgelopen zomerperiode verschillende grenzen bezocht. In een rapport doet de commissie enkele onthullende uitingen. 

Zo besliste de havenautoriteit van Tanger dat het personeel met kleding zonder zakken moet lopen. Onduidelijk is of ook politieagenten, douaniers en andere beveiligers aangepaste kleding moeten dragen. Waarschijnlijk is dat wel het geval want vooral in deze groep werknemers komt corruptie regelmatig voor. Afgelopen zomervakanties werden tientallen van hen ontslagen of geschorst wegens het schenden van de regels. 

Ook constateerde de commissie dat er nog veel problemen zijn met transporteurs. Marokko heeft hardere maatregelen ingevoerd om hen te dwingen invoerbelastingen te betalen maar medewerkers ter plaatse kampen nog met problemen in de uitvoering ervan. 

© Redactie 2015
marokko
corruptie
tanger
haven
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?