Daesh laat honderden yezidi's gaan

algemeen
6
19 jan '15
Daesh heeft in Irak ongeveer tweehonderd jezidi's vrijgelaten die vijf maanden lang gevangen waren gehouden.

Het gaat voornamelijk om bejaarden en zieken, die volgens Koerdische militaire functionarissen waarschijnlijk een te zware last waren geworden voor de extremisten. De gevangenen werden uit Tal Afar naar een brug bij de Koerdische regionale hoofdstad Irbil vervoerd en daar afgezet. Drie van hen waren jonge kinderen. De voormalige gevangenen werden zondag ondervraagd en medisch verzorgd in de stad Alton Kupri. 

"Hun toestand is zeer slecht, vooral de psychische toestand", zei Hersh Hussein, een vertegenwoordiger van de gouverneur van Irbil. Tienduizenden jezidi's sloegen in augustus op de vlucht toen Daesh de stad Sinjar, bij de Syrische grens in het noorden van Irak veroverde. Maar honderden werden gevangengenomen, onder wie een aantal vrouwen die volgens internationale mensenrechtengroepen en Iraakse functionarissen tot slavernij werden gedwongen. 

Daesh beschouwt jezidi's en sjiitische moslims als afvalligen. Van christenen wordt geëist dat zij zich tot de islam bekeren of een speciale belasting betalen voor bescherming.

© Novum 2015
daesh
isis
yezidi
alton kupri
irbil
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?