Kinderen demonstreren voor schoolplein, politie zet traangas in

buitenland
0
19 jan '15
De Keniaanse politie heeft maandag traangas ingezet tegen kinderen die demonstreerden tegen het verdwijnen van hun schoolplein.

Dat zegt de Keniaanse mensenrechtenactivist Boniface Mwangi. Op het speelterrein zou de hand zijn gelegd door een machtige politicus annex projectontwikkelaar. De leerlingen van de Langata Road-basisschool liepen in de voorste rijen van een groep betogers die een onlangs opgetrokken muur rond het plein slechtten. Op televisiebeelden was te zien dat gillende kinderen, krimpend van pijn en kokhalzend door het traangas, werden weggesleept. 

Wat later zette de politie ook honden in. "De gouverneur, de senator en andere overheidsfunctionarissen zijn allemaal bang voor deze politicus. Ze kunnen niet voorkomen dat het speelterrein wordt afgepakt", zei Mangwi. Waarnemend commissaris van politie Samuel Arachi heeft naar eigen zeggen politieman Elijah Mangwi, die het bevel voerde over de agenten bij de school, op non-actief gesteld. 

Bij geweldloze protesten als dat van maandag zet de politie geen traangas in, zei Arachi. "We zullen agenten nooit toestaan geweld te gebruiken tegen een burger, en al helemaal niet tegen kinderen - of ze nu deelnemen aan een demonstratie of niet." De politieman houdt vol dat hij slechts een opdracht uitvoerde. Oppositiepoliticus Eliud Owalo stelde vorige week dat er beslag is gelegd op het schoolplein om voortaan te dienen als parkeerplaats voor het belendende hotel, dat eigendom is van de gewraakte politicus. 

"Voor dit soort wreedheid schieten woorden tekort; deze geldzucht tart elke beschrijving", zei oppositieleider Raila Odinga. "Het is moeilijk te geloven dat de politie basisschoolkinderen te lijf gaat en traangas op hen afschiet om een landdief te verdedigen. Dit beeld van een land dat vastbesloten is met harde hand van zijn eigen kinderen te stelen kan toch niet zijn wat we voor ogen hebben. Dit kan niet de erfenis zijn die we de kinderen nalaten." 

De politie arresteerde tijdens de betoging vijf mensen. Drie van hen worden verdacht van vandalisme, twee van opruiing. 

© Novum 2015
kenia
boniface mwangi
traangas
kinderen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?