Moslim krijgt beloning voor redden joden tijdens aanslag Parijs

buitenland
13
21 jan '15
Een Malinese moslim die klanten van een koosjere supermarkt in Parijs verborg toen de terrorist Amédy Coulibaly binnenviel en vier mensen doodschoot, is dinsdag voor zijn heldendaad geprezen en beloond met het Franse staatsburgerschap.

Minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zei dat het optreden van de 24-jarige Lassana Bathily 'een symbool is geworden van een islam van vrede en verdraagzaamheid'. Ook de Franse premier Manuel Valls was bij de plechtigheid aanwezig. Bathily zei 'erg trots en diep geroerd' te zijn. Hij benadrukte dat hij zichzelf niet als een held beschouwt. 

"Ik ben Lassana, ik blijf trouw aan mijzelf. Mensen zijn voor mij allemaal gelijk en huidskleur doet er niet toe. Frankrijk is het land van de mensenrechten." Bathily was in de koelcel in de kelder van de supermarkt aan het werk toen Coulibaly 9 januari binnendrong en vier mensen vermoordde. 

Hij schakelde de koelinstallatie uit verborg een groep klanten in de cel, terwijl hij via een nooduitgang naar buiten glipte om de politie te waarschuwen. Hij hielp de politie ook bij het voorbereiden van de operatie waarin vijftien gijzelaars werden bevrijd en Coulibaly werd gedood. Bathily woont sinds 2006 in Frankrijk. 

Het Franse staatsburgerschap vroeg hij vorig jaar aan. 

© Novum 2015
lassana bathily
mali
frankrijk
parijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?