Mensenrechtengroep Israël geeft gruweldaden toe

buitenland
32
28 jan '15
De aanvallen die de zionisten afgelopen zomer uitvoerde op huizen in Gaza waren in strijd met de oorlogsregels. Dat heeft de Israëlische mensenrechtengroep B'Tselem woensdag gezegd.

Bovendien waren de meeste Palestijnse slachtoffers die bij de aanvallen vielen vrouwen, kinderen of bejaarden. B'Tselem noemde de aanvallen op woningen 'een verschrikkelijk kenmerk van de strijd'. 'Wij twijfelen er niet aan dat dit (de aanvallen, red.) niet het gevolg is van een beslissing op laag niveau, maar eerder een kwestie van beleid, een beleid dat in sommige gevallen in strijd is met de internationale mensenrechten', aldus directeur van B'Tselem Hagai El-Ad. 

Het Israëlische leger zei woensdag slechts woningen te hebben aangevallen die 'legitieme militaire doelwitten' waren en verklaarde er alles aan te doen 'leed voor burgers te minimaliseren'. Israël heeft eerder al verklaard huizen te hebben aangevallen, omdat die zouden worden gebruikt als commandopost of wapenopslagplaats. In de meeste gevallen weigerde het leger echter te zeggen wie of wat precies werd aangevallen. 

B'Tselem heeft zeventig aanvallen onder de loep genomen. Meer dan zeventig procent van de 606 slachtoffers die bij de zeventig aanvallen omkwamen waren minderjarigen, vrouwen en ouderen. Juridische experts wijzen er op dat een hoog aantal burgerslachtoffers op zichzelf geen bewijs is voor oorlogsmisdaden. Zij menen dat elk geval apart moet worden bekken. Volgens het Israëlische leger worden alle aanvallen waar B'Tselem in zijn rapport op wijst onderzocht.

© Novum 2015
israël
gaza
oorlogsmisdaden
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi