Leiding anti-islambeweging Pegida stort verder in elkaar

buitenland
1
28 jan '15
Bij de Duitse anti-islambeweging Pegida zijn opnieuw twee mensen opgestapt. Woordvoerster Kathrin Oertel zegt op te stappen omdat ze is bedreigd.

Thomas Tallacker, die in het bestuur van de groep zit, is opgestapt vanwege zijn werk. Daarnaast liet organisator Bernd-Volker Lincke aan de Frankfurter Allgemeine weten dat hij en twee andere collega's ook zijn vertrokken. Lutz Bachmann, een van de oprichters van Pegida, raakte vorige week in opspraak toen foto's van hem als Adolf Hitler openbaar werden en teksten waarin hij zich laatdunkend uitliet over vluchtelingen. Hij trad uiteindelijk terug. 

Pegida protesteert al maanden tegen wat het de 'islamisering van het avondland' noemt. De betogingen in Dresden trokken op hun hoogtepunt 25 duizend mensen. In andere steden werden vergelijkbare demonstraties gehouden, maar daar waren de tegenprotesten vaak groter. Twee weken geleden annuleerde de organisatie een bijeenkomst na een waarschuwing van de politie dat de organisator werd bedreigd. 

Woensdag liet Pegida weten dat door het wegvallen van de leiding een geplande bijeenkomst maandag wordt geschrapt. De komende dagen worden nieuwe leiders gekozen.

© Nvoum 2015
duitsland
pegida
anti-islam
racisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?