Cuba wil Guantanamo Bay terug

buitenland
6
30 jan '15
De Cubaanse leider Raul Castro wil dat de Verenigde Staten de marinebasis Guantanamo Bay teruggeven aan Cuba.

Dat zei hij woensdag op een top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten. Daarnaast verlangt hij het opheffen van het handelsembargo tussen beide landen en een compensatie voor geleden schade in de periode voordat Cuba en de VS besloten hun banden te normaliseren. Volgens Castro wordt met Washington gewerkt aan het aangaan van volledige diplomatieke betrekkingen, maar 'als deze problemen niet worden opgelost, heeft deze diplomatieke toenadering geen zin'. 

In december spraken Castro en de Amerikaanse president Barack Obama al af ambassades in elkaars land te willen openen. Vorige week volgden onderhandelingen in Havana om de ideeën verder uit te werken. Het handelsembargo tegen Cuba is inmiddels versoepeld en Amerikanen mogen weer naar het communistische eiland reizen. Obama denkt via deze weg de afbrokkeling van het eenpartijstelsel in Cuba te bespoedigen. 

Cuba is blij met de veranderingen, maar niet van zins het systeem te wijzigen. Inmiddels verbindt Havana een reeks oude eisen aan de onderhandelingen, waaronder een einde van de Amerikaanse steun aan Cubaanse dissidenten en de verwijdering van Cuba van de Amerikaanse lijst met staatssponsoren van terreur. Woensdag werden aan die reeks nieuwe eisen toegevoegd. 

Het normaliseren van de betrekkingen valt volgens Castro nauw samen met concessies die volgens hem op de korte termijn niet denkbaar zijn. Daaronder valt de teruggave van Guantanamo Bay. De VS richtten de marinebasis die tegenwoordig dienst doet als gevangenis op in 1903. Cuba eist het grondgebied sinds 1959 terug, toen de revolutie Fidel Castro aan de macht bracht. 

Daarnaast verlangt Havana honderden miljoenen dollars van Washington als vergoeding voor geleden schade onder het economische embargo tegen het eiland. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft nog niet gereageerd op het eisenpakket van Castro. 

© Novum 2015
raul castro
guantanamo bay
cuba
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi