'Daesh verbrandt Jordaanse piloot levend'

buitenland
735
3 feb '15
Terreurgroep Daesh zegt de gevangen Jordaanse straaljagerpiloot Muath al-Kaseasbeh levend te hebben verbrand.

Via internet zijn videobeelden en foto's verspreid waarop te zien is hoe Al-Kaseasbeh in een kooi wordt opgesloten en met een brandbare vloeistof wordt aangestoken. De twintig minuten durende video droeg het logo van de Daesh-mediadienst Al-Furqan en toonde ook verder de gebruikelijke kenmerken van de gelikte videoproducties van de extremisten. De Jordaanse strijdkrachten hebben de dood van Al-Kaseasbeh bevestigd. 

Op de Jordaanse staatstelevisie werd een verklaring voorgelezen waarin legerwoordvoerder Mamdouh al-Ameria 'straf en vergelding' zwoer. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de video eens te meer een bewijs van de 'kwaadaardigheid en barbaarsheid' van Daesh. Het moet 'de waakzaamheid en vastbeslotenheid van de kant van onze mondiale coalitie verdubbelen om te verzekeren dat ze verzwakt en uiteindelijk verslagen worden'. 

Als de video waar blijkt te zijn, wijst dat op 'het failliet van wat voor ideologie ze ook van uit gaan'. Bij de familie van Al-Kaseasbeh was de verslagenheid groot. Er werden kreten geroepen tegen koning Abdullah II en sommige familieleden lieten hun tranen de vrije loop. Al-Kaseasbeh (26) stortte op 24 december met zijn F-16 neer in de omgeving van Raqqa, de hoofdstad van het Daesh-kalifaat in het noorden van Syrië. 

Hij was de eerste piloot van de door de Verenigde Staten aangevoerde coalitie die in handen van de groep viel. Onder de bevolking van Jordanië bestaat veel weerstand tegen de deelname van hun land aan die coalitie, maar Jordanië heeft laten weten dat het in de gijzelingscrisis geen aanleiding ziet zich uit de coalitie terug te trekken. Vorige week eiste Daesh de vrijlating van een ter dood veroordeelde terroriste in Jordanië. 

Jordanië verklaarde zich bereid tot een ruil, ook nadat Daesh twee Japanse gijzelaars had onthoofd. Of er daadwerkelijk serieus over de gijzelaars is onderhandeld is de vraag; de Jordaanse televisie liet dinsdag een tekstrol zien waarin waarin stond dat de piloot al op 3 januari was omgebracht. 

© Novum 2015
daesh
isis
muath al kaseasbeh
jordanië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?