Happy end: verjaagde joden blijven in Marokko na belletje minister

marokko
20
6 feb '15
Het verhaal van Shalom Abdelhak en zijn echtgenote leek triest af te lopen maar minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Assad zorgde voor een goed eind.

Abdelhak is een joodse man en woonde tientallen jaren in een appartement in Casablanca. Hij en zijn vrouw werden het slachtoffer van de vastgoedmaffia in de stad. Die staan bekend om hun genadeloze manier van handelen. Met nagemaakte documenten proberen ze rechtmatige eigenaren of huurders van vastgoed te verjagen om zo het huis over te nemen. Vaak krijgen ze hierbij hulp van plaatselijke autoriteiten. 

Naar Zionistan Shalom deed zijn verhaal enkele maanden geleden en vroeg koning Mohammed VI om hulp. Deze hulp kwam er echter niet, waarna het stel een reis naar Israël plande. Aanvankelijk zouden ze donderdag om vier uur naar het zionistisch land vliegen maar dat kon gelukkig op het laatste moment geannuleerd worden. De tachtigjarige man ontving namelijk een telefoontje van niemand minder dan de minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Assad. 

Hij vroeg het echtpaar om te blijven in hun land, meldt Yabiladi. Mohamed Moutazaki is onderdeel van een speciaal collectief tegen vastgoedfraude en staat ook Shalom bij. Toen Moutazaki de pers inschakelde - met de mededeling dat Shalom vertrekt - begon het balletje te rollen. 

Uitzetting Ter herinnering: Abdelhak en zijn vrouw werden in december vorig jaar uit hun appartement gezet. Zij woonden hier vijftig jaar in harmonie en betaalden de huur netjes op tijd. De eigenaar van de woning zou onrechtmatig gehandeld hebben bij de uitzetting van het bejaard echtpaar. Omdat ze zonder appartement zaten besloot de familie van Shalom om ze naar Israël te laten overvliegen.

De groep Marokkanen die hen bijstaan probeerden ondertussen de aandacht van de autoriteiten te krijgen. Zelfs een dag voor de vlucht waren de moslims nog in de weer voor een happy end voor hun joodse landgenoten. Zo werd de minister van Huisvesting gebeld en werd contact gezocht met verschillende parlementariërs. 

Zij lichtten op hun beurt het hoofd van de regering, Abdelilah Benkirane, in die in de nacht van woensdag op donderdag instructies aan Assad gaf om te bellen met het slachtoffer. De minister verzekerde de jood dat er een onderzoek komt naar de werkwijze van de huiseigenaar en dat er snel een oplossing komt. 'Dat is heel goed nieuws', zegt belangenbehartiger Moutazaki.  

'Gewoon Marokkaans' De handelswijze van de Marokkaanse bevolking en de politiek laat zien dat elke Marokkaan, ongeacht religie, gelijk is. 'Een Marokkaanse burger kan zijn land niet in dergelijke omstandigheden verlaten, zeker niet op zo'n hoge leeftijd', zei Khalid Kbili tegenover Yabiladi. Ook hij staat het bejaard echtpaar bij, dat ook qua gezondheid de nodige tegenslagen kent.

Voorlopig wonen ze in een studio die de joodse gemeenschap in Casablanca beschikbaar stelde.

© Redactie 2015
marokko
joden
shalom abdelhak
casablanca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?