Opmerkelijk: hond mag van rechter niet meer blaffen

buitenland
8
10 feb '15
Een Kroatische hond is maandag door een rechter de mond gesnoerd. Medo mag 's nachts niet meer blaffen.

Gehoorzaamt hij de rechter niet, dan riskeert zijn baasje een boete van 2800 euro. De zaak was aanhangig gemaakt door een buurvrouw, die klaagde dat Medo haar 's nachts zo lang uit haar slaap houdt dat haar gezondheid er onder lijdt. Volgens baasje Anton Simunovic is dat onzin. "Hij blaft heel normaal, zoals om het even welke hond", zei Simunovic maandag. "Hij blaft als hij een kat ziet of als een onbekende zijn territorium betreedt." 

Medo, die in een dorp in het noorden van het land woont, is de eerste Kroatische hond ooit die een blafverbod is opgelegd. De 3-jarige vuilnisbak mag er 's avonds ook niet meer op uit, zoals hij gewoon was, maar moet de nacht achter slot en grendel doorbrengen in een schuur. Het treurige lot van de rumoerige reu heeft hem steunbetuigingen opgeleverd uit de wijde omtrek. 

Meer dan dertigduizend mensen hebben een Facebook-pagina geliked om hem een hart onder de riem te steken. Hondeneigenaren hebben honderden foto's van hun huisdier ingestuurd om blijk te geven van hun solidariteit. Zelfs enkele katten zijn over hun reserves jegens het verschijnsel hond heengestapt. Nog niet alle hoop is voor Medo vervlogen. 

De uitspraak van maandag was slechts een voorlopige, en het is nog wachten op het definitieve vonnis van de rechtbank in Pula. De straf kan echter ook nog zwaarder uitvallen. De buurvrouw eist een schadevergoeding van 1400 euro. Ze wilde maandag niet op de uitspraak reageren. 

© Novum 2015
kroatië
anton simunovic
opmerkelijk
hond
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?