Ontknoping in zaak tegen Belkacem en Sharia4Belgium

buitenland
38
10 feb '15
Het grootste terrorismeproces ooit in België, rond de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, kent woensdag een ontknoping.

Dan spreekt de rechtbank in Antwerpen de vonnissen uit tegen 45 verdachten die terecht stonden voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had Sharia4Belgium maar één doel: het omvergooien van de democratie en het oprichten van een islamitische staat. 

Met één onbetwiste leider: Fouad Belkacem. Tegen hem eiste het OM dan ook de maximale celstraf van vijftien jaar en een boete van dertigduizend euro. Volgens de verdediging is Belkacem de zondebok voor alle naar Syrië vertrokken jongeren en is hij het slachtoffer van een hetze. Belkacem is niet de leider en Sharia4Belgium is geen terroristische organisatie. Zijn advocaat vroeg dan ook om vrijspraak. 

Een ander opvallend figuur in dit proces is Jejoen Bontinck. Hij is niet alleen verdachte, hij is ook kroongetuige. De jongeman legde belastende verklaringen af tegen enkele leden van de moslimbeweging. Het OM eiste toch tegen de bekende Syriëganger vier jaar cel en zesduizend euro boete omdat hij in Syrië heeft gevochten. Schandalig vond zijn vader Dimitri, die de media haalde omdat hij zijn zoon ging halen in Syrië. 

Jejoen is slachtoffer, meent hij. Ook tegen vijftien andere kopstukken van de beweging eiste het OM fikse celstraffen, van acht tot vijftien jaar en boetes tot maximaal dertigduizend euro. Tegen andere leden, lager in de hiërarchie, werden celstraffen tot tien jaar gevorderd. Veel van de verdachten zijn in Syrië. 

Van enkelen wordt zelfs vermoed dat ze zijn omgekomen tijdens gevechten. De zitting begint om 09.00 uur. Camera's, mobiele telefoons en andere opnameapparatuur zijn verboden in de zaal. Het vonnis wordt woensdag in de loop van de dag gepubliceerd op een website. 

© Novum 2015
sharia4belgium
fouad belkacem
belgië
jejoen bontick
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?