Honderden bijeen voor emotionele herdenking gedode moslims Chapel Hill (video)

buitenland
14
12 feb '15
Meer dan duizend studenten, docenten, familie en vrienden verzamelden zich afgelopen avond om de moord op drie jonge moslims in de VS te herdenken. Daar vonden ze steun bij elkaar.

Foto: ouders Deah Barakat

Een dag ervoor werden Deah Barakat, zijn vrouw Yusor Abu Salha en haar zusje Razan Abu Salha gedood in hun appartement in de buurt van een campus. De herdenking vond voor het appartementencomplex plaats. Terwijl sociale netwerken vol staan met kritieke berichten over de schandalige hoeveelheid - of beter gezegd: een gebrek hieraan - media-aandacht kwamen normale burgers bij elkaar om troost te vinden. Ook de Nederlandse nieuwszenders krijgen veel kritiek om de berichtgeving. 

'Ik heb drie van de beste mensen die ik heb ontmoet verloren. Elke keer als je ze zag, zou je nooit wroeging voelen, ze verlichtten de kamers waar ze waren', zegt een van de vrienden. De drie stonden naast ambitieuze studenten ook bekend als mensen die graag iets wilden betekenen voor anderen. Zo deed Barakat vrijwilligerswerk in de tandheelkunde in Palestina. Ook was hij bezig met fondsenwerving voor een reis naar Turkije, om daar de tanden van Syrische vluchtelingen te verzorgen. 

Parkeerruzie?  Volgens meerdere bronnen zijn de slachtoffers gevallen na een lang geschil over parkeren. Zijn broer, de 24-jarige Farris, zegt tegenover MSNBC echter dat hij en zijn familie denkt dat het hier om moord op basis van geloof gaat. Hij vertelde dat Yusor bang was voor de dader, die hun buurman was, en dat hij regelmatig aan de deur kwam om te klagen over lawaai of het gebruik van parkeerplaatsen. Hicks kwam zelfs met een wapen aan de deur. 

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties acht het zeer plausibel dat de dader uiteindelijk door rassenhaat zijn moordpartij beging. Zij roepen ambtenaren dan ook om deze mogelijkheid serieus te bestuderen. Zeker omdat Hicks op sociale netwerken zijn gal spuwde over de islam. Nihad Awad is de directeur van de organisatie en ziet graag snel antwoorden over het motief, zodat de rust wellicht terug kan keren. 

Zus Deah spreekt moedig kort na moord op broertje. 

© Redactie 2015
chapel hill
vs
razan abu salha
yusor abu salha
deah barakat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?