Oorzaak diplomatieke rel Marokko en Frankrijk krijgt hoogste onderscheiding

marokko
13
16 feb '15
Het kan vreemd lopen in de wereld van politiek. Abdellatif Hammouchi is het hoofd van de Marokkaanse geheime dienst (DGST) en dreigde opgepakt te worden in Frankrijk.

Hammouchi werd door enkele Marokkaanse activisten in Frankrijk aangeklaagd waarna de Fransen dreigden een onderzoek naar hem in te stellen. Er kwam zelfs een groep agenten bij de woning van de ambassadeur aanzetten om uit te leggen dat Hammouchi mogelijk gearresteerd gaat worden. Hij zou mensenrechten geschonden hebben. 

Hier was Marokko inderdaad niet te spreken over waarna een diplomatieke stilte kwam waarbij justitiële samenwerkingen werden stopgezet. Maanden later koos Frankrijk eieren voor haar geld en zocht weer toenadering. 

De diplomatieke rel werd - mede door de aanslagen in het land - uitgepraat en een onderzoek naar Hammouchi werd niet ingesteld. Verschillende prominente Franse politici riepen al op tot een betere samenwerking met Marokko omdat het land cruciaal is voor de veiligheid van het Europese land. 

Onderscheiding Nu de justitiële samenwerking tussen beide landen weer is voortgezet heeft Frankrijk besloten Hammouchi te onderscheiden met de Légion d'honneur, de hoogste Franse onderscheiding. MWN meldt dat Frankrijk hiermee de fouten wil goed maken. De minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk Bernard Cazeneuve reageerde: 'Frankrijk zal opnieuw haar respect tonen voor Hammouchi door het toekennen van de Légion d'honneur'. 

Dat zei hij tegen de pers in Rabat. Hammouchi kreeg in 2011 al een lagere onderscheiding van Frankrijk. Cazeneuve vatte de goedmaker goed samen: 'We zijn geconfronteerd met dezelfde uitdagingen op het gebied van terroristische groeperingen'.

© Redactie 2015
marokko
frankrijk
dgst
abdellatif hammouchi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?